Nyhetssammanfattning 30 januari

Husförsäljning ger pengar till husbyggen, Hem & hyra. Martin Hofverberg i debatt på Dagens Arena om hyresreglering och kreditregler. En tredjedel av studenterna vill bo kollektivt, UNT.  SVT Västernorrland om hemlöshet, Per Arwidsson skänker 20 miljoner till forskning för att lösa bostadskrisen, Ann-Margarehte Livh varnar för marknadshyror i Dagens Arena.

Storgöteborgs kommunala bolag behöver pengar till nybyggen. Att sälja hus är en lösning. Resultatet: färre billiga lägenheter i allmännyttan, skriver Hem & hyra.

Nej, varken hyresreglering eller kreditregler har orsakat brist på de förtätade innerstadsmiljöer som idag är så efterfrågade. Förklaringen från ekonomhistorikern Jan Jörmark i stort uppslagna artiklar ger ett anmärkningsvärt snävt perspektiv, skriver Martin Hofverberg, chefsekonom Hyresgästföreningen, i Dagens Arena.

En tredjedel av Sveriges studenter vill bo kollektivt enligt en rapport från boverket som släpptes 2017. UNT skriver om fem tjejer som har gjort drömmen till verklighet.

Enligt statistik från Socialstyrelsen finns det 1 062 hemlösa i Västernorrland, 82 av dem är i akut behov av bostad. Socialstyrelsens mätning uppmärksammades först av tidningen Hem&Hyra. De allra flesta som inte uppger att de har ett akut behov hade så kallade sociala bostadskontrakt, SVT Västernorrland.

Fastighetsmiljardären Per Arwidsson skänker 20 miljoner kronor till forskning som ska ta Sverige ur bostadskrisen. Samtidigt är han kritisk till hur situationen hanteras: ”Någonstans är vi på väg mot samma katastrofscenario.”

Marknadshyror Det är dags att vi pratar om vad som kommer att hända med vanligt folks hyror om de borgerliga partierna vinner valet, skriver Ann-Margarethe Livh (V), i Dagens Arena.