Nyhetssammanfattning 24 januari

För höga trösklar på bostadsmarknaden, enligt KD i Hela Hälsingland. Johan Schück rapporterar från finansutskottets utfrågning om amorteringskravet, DN. Fler hyressrätter än bostadsrätter i Solna, Mitti. Hyresgästföreningen vill ha fler billiga lägenheter, Skövde Nyheter, och S i vill ta ansvar för allmännyttan, Ljusnan, och debattsvar från V i Gefle Dagblad.

Sveriges bostadsmarknad har höga trösklar. Många gånger krävs plånbok, kontakter och fläckfritt förflutet för att få någonstans att bo, skriver kristdemokraterna Bertil Eriksson och Anders Ramstrand i Hela Hälsingland.

Ett skärpt amorteringskrav kommer inom kort, sade Finansinspektionens chef Erik Thedéen i utfrågningen vid riksdagens finansutskott. Men det var inte enda nyheten: finansmarknadsminister Per Bolund gjorde också klart att han i fortsättningen ska vara mer öppen med information, skriver Johan Schück i DN.

Nyheter Fler hyresrätter än bostadsrätter i Solna 2018, kl. 13:49 Under 2018 och 2019 kommer det att byggas fler hyresrätter än bostadsrätter i Solna. Totalt handlar det om 1330 hyresrätter jämfört med 1192 bostadsrätter, skriver Mitti.

Fler bostäder behövs, men de får inte bli för dyra. Det menar Hyresgästföreningen Skaraborg i ett bostadspolitiskt program för Skövde, som man nyligen tagit fram, enligt Skövde Nyheter.

Vår allmännytta ska främja utbudet av ett boende tillgängligt för alla, oavsett social, ekonomisk, etnisk eller annan bakgrund. Jag tror inte någon annan tar det ansvaret men vi (s) är beredda att fortsatt axla det ansvaret, skriver Ewa-Leena Johansson i Ljusnan.

Det finns mycket mer att säga om Gävles bostadspolitiska historia, men ingenting uppstår ur ett vakuum och ska vi förstå hur vi hamnat där vi är i dag måste vi känna till vår historia. Att bryta ut detaljer ur en kontext för över 100 år sedan och hålla upp dem som bevis för någonting vi känner till idag är inget annat än ideologiskt tunnelseende, skriver Tord Fredriksen, V i Gefle Dagblad.