Nyhetssammanfattning 17 april

Riskkapitalet och luftslottet som sprängdes, Aftonbladet. Se det som bygger Sverige starkt, Katrineholms-Kuriren. Ljus syn på bomarknaden: ”Ingen rutschkana”, Svenska Dagbladet. Bulvankontrakt i hyresnämnden Hem & Hyra Skåne. Pengarna finns – men regeringen går till val utan stora satsningar, ETC, Hans Bolander: Sluta drömma om forna tiders prisuppgångar, Göran Greider: Budgeten är som en vårdag – men utan sol! Var är hyresrätterna?, Dala-Demokraten, Reformera för att öka bostadsbyggandet, Skånska Dagbladet. Reformera för att öka bostadsbyggandet, Skånska Dagbladet Regeringen: Bopriserna väntas stabiliseras framöver, Omni, Regeringens bostadspolitik förs med dubbla tungor, Sveriges Byggindustrier, Regeringen spår stabilisering av bopriserna, Privata Affärer. Västsvensk kritik mot Hyreskommissionen,  Hem & Hyra Halland. Kämpar mot andrahandsuthyrning, World In Property. Västsvensk kritik mot Hyreskommissionen,  Hem & Hyra Halland.Proletären. ”Fastighetsägarna använder härskartekniker”, Proletären Så vill dina politiker bygga i Örebro – ”vi har en brist på bostäder som människor har råd att bo i”, Nerikes Allehanda.

Riskkapitalet och luftslottet som sprängdes, Aftonbladet  

Ulrika Stahre om den ”moderna” socialdemokratins fall För ungefär fem år sedan sålde kommunala Botkyrkabyggen 1 300 lägenheter i Alby, för 705 miljoner, till riskkapitalisten Mikael Ahlström och hans fastighetsbolag Mitt Alby.

Detta är en vanlig kalkyl och bostadsbristen i Stockholm ser ut att vara ett gott argument…. Oskäligt höga hyror – eller bostadsrätter med så höga priser att de nu står osålda sedan luften börjat sippra ur bostadsbubblan.

Se det som bygger Sverige starkt  Katrineholms-Kuriren

Regeringens presentation av ekonomisk politik är tid för partipolitisk strid. Oppositionen förstorar brister. Regeringen slätar över och lägger till rätta, skarvar och berömmer sig själv. Det är i sin ordning. Så bör demokrati fungera.

Bostadsbyggandet tycks ha nått sin topp och minskar nu…. De som drabbas hårdast av bostadsbristen är personer som har svårast att hävda sig på bostadsmarknaden – arbetslösa, låginkomsttagare, nyanlända utan tillräckliga kontaktytor.

Stort fall på bostadspriser, Västerbottens-Kuriren  

Bostad och byggande. I Västerbotten har bostadsrättspriserna på årsbasis sjunkit med 10,1 procent medan villapriserna har stigit med 2,1 procent. I vissa fall kan det vara frågan om större prisförändringar än så.

Stort fall på bostadspriser…. Bostad och byggande…. I Västerbotten har bostadsrättspriserna på årsbasis sjunkit med 10,1 procent medan villapriserna har stigit med 2,1 procent…. Nu är en etta med samma storlek och i samma bostadsrättsförening till salu…

Ljus syn på bomarknaden: ”Ingen rutschkana”, Svenska Dagbladet

Trots prisfallet och de färre affärerna tecknar finansminister Magdalena Andersson en solig bild av bostadsmarknaden. Andersson spår en ”dämpad utveckling och inte en rutschkana nedåt”.

Andersson positiv: ”Ingen rutschkana”. Trots prisfallet och de färre affärerna tecknar finansminister Magdalena Andersson en solig bild av bostadsmarknaden…. Andersson spår en ”dämpad utveckling och inte en rutschkana nedåt”.Sedan i höstas råder ett osäkert läge på den svenska bostadsmarknaden…

Bulvankontrakt i hyresnämnden – ord stod mot ord,  Hem & Hyra Skåne

Malmö Ett upplägg med bulvankontrakt har gett dubbla hyrorna för hyresgäster i ett hus i centrala Malmö.

I praktiken har det inneburit marknadshyror för hyresgästerna som berättat att de på grund av svårigheterna att hitta en bostad är i händerna på hyresvärden.

Västsvensk kritik mot Hyreskommissionen,  Hem & Hyra Halland

Västra Götaland Hyreskommissionen ska utreda hyresförhandlingssystemet. Kommissionen är skapad på initiativ av Hyresgästföreningen och leds av före detta bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Kommissionen är skapad på initiativ av Hyresgästföreningen och leds av före detta bostadsminister Stefan Attefall (KD).I fredags gästade han Göteborg, men inom region Västra Sverige finns hård kritik mot kommissionen…. Foto: Johan Öhman Före detta bostadsminister…

Bostadsmarknaden: något lugnare tempo, Branschaktuellt

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på ett något lugnare tempo och små prisförändringar under årets första kvartal för bostadsmarknaden. Tempot på bostadsmarknaden har fortsatt i en lugnare takt under årets första tre månader.

Bostadsmarknaden: något lugnare tempo…. Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på ett något lugnare tempo och små prisförändringar under årets första kvartal för bostadsmarknaden…. Tempot på bostadsmarknaden har fortsatt i en lugnare takt under årets första tre månader.Priserna på bostadsrätter…

Pengarna finns – men regeringen går till val utan stora satsningar, ETC

Sverige har enorma behov av investeringar för klimat och sysselsättning och välfärd. Samtidigt finns utrymme att satsa. Sverige har enorma investeringsbehov.

Bristen på bostadspolitik för investeringar, nu när det privata byggandet minskat snabbt, är förvånande.

 

Hans Bolander: Sluta drömma om forna tiders prisuppgångar

Den nya boprisstatistiken gör att många fastighetsmäklare och bostadssäljare…

Göran Greider: Budgeten är som en vårdag – men utan sol! Var är hyresrätterna?, Dala-Demokraten

Regeringen lägger sin sista budget och det är en grå morgon i april utan sol. Och sådan är även Magdalena Anderssons vårbudget: Vårkänsla, men inget riktigt solsken. Svensk ekonomi går nästintill lysande.

En inhemsk bostadskrasch, eller ett globalt handelskrig:… En sådan gäller bostadsbyggandet…. Kort sagt: ett återupprättande av den sociala bostadspolitiken…. I vart fall i storstäderna är marknaden för svindyra bostadsrätter mättad.

Reformera för att öka bostadsbyggandet, Skånska Dagbladet  

Det behöver byggas minst 80 000 bostäder om året de närmaste tio åren, om behovet av nya bostäder ska fyllas. I ett läge där det är bostadsbrist i 255 av Sveriges 290 kommuner är det allvarligt när bostadsbyggandet nu minskar.

Reformera för att öka bostadsbyggandet…. I ett läge där det är bostadsbrist i 255 av Sveriges 290 kommuner är det allvarligt när bostadsbyggandet nu minskar.Förra året startade byggandet av knappt 68 000 bostäder enligt Boverket.

Regeringen: Bopriserna väntas stabiliseras framöver, Omni 

En fortsatt god ekonomisk utveckling, bostadsbrist och ökad befolkning talar för att bostadspriserna kommer att plana ut. Det skriver regeringen i vårbudgeten.

En fortsatt god ekonomisk utveckling, bostadsbrist och ökad befolkning talar för att bostadspriserna kommer att plana ut…. Det skriver regeringen i vårbudgeten.”Sammantaget talar det för att prisutvecklingen stabiliseras framöver, vilket skulle innebära att de sammantagna makroekonomiska effekterna av nedgången i bostadspriser…

Regeringens bostadspolitik förs med dubbla tungor

Sveriges Byggindustrier Dela Regeringens vårproposition visar att Sveriges ekonomi växer. Det minskade bostadsbyggandet är dock en varningsklocka, konstaterar Sveriges Byggindustrier.

Regeringens bostadspolitik förs med dubbla tungor…. Det minskade bostadsbyggandet är dock en varningsklocka, konstaterar Sveriges Byggindustrier.-… Bostadspolitiken förs med dubbla tungor…. Å ena sidan säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) sig vilja…

Regeringen spår stabilisering av bopriserna, Privata Affärer  

Bostad Under andra halvåret 2017 steg antalet bostäder till försäljning snabbt, både nyproduktion och redan existerande bostäder.

Bostad Under andra halvåret 2017 steg antalet bostäder till försäljning snabbt, både nyproduktion och redan existerande bostäder.Detta bidrog till en generell nedgång i bostadspriserna, men under inledningen av 2018 förefaller nedgången ha

Så vill dina politiker bygga i Örebro – ”vi har en brist på bostäder som människor har råd att bo i”, Nerikes Allehanda    

I mars frågade NA sina läsare om vilka frågor som är viktigast att känna till de lokala politikernas inställning till. Inom nio olika ämnesområden fick man välja frågor som ligger extra varmt om hjärtat.

Först ut är Örebro kommuns utveckling – och politikernas inställning till bostadsbyggandet…. Så antingen säljs det för få bostadsrätter eller så blir det för dyrt att bygga hyresrätter, säger Erik Blohm, och tillägger: –

Kämpar mot andrahandsuthyrning, World In Property 

Samtidigt har man skärpt kontrollen bland studentbostäderna. Bostadsbolaget menar att målsättningen är att upprätthålla bostadskön och att skapa trygghet för hyresgästerna. Långa bostadsköer är vardagsmat för den som letar bostad i Växjö.

Bostadsbolaget menar att målsättningen är att upprätthålla bostadskön och att skapa trygghet för hyresgästerna…. Långa bostadsköer är vardagsmat för den som letar bostad i Växjö.För Växjöbostäder var den genomsnittliga kötiden under 2017 för…

Hyresgästföreningen – från kollektiv rörelse till institution, Proletären

– Mobiliseringen av hyresgästerna är ett viktigt verktyg, säger Hannes Rolf som forskat på hyresgäströrelsens historia. Hyresgäströrelsen har på många håll fått kritik för att vara uddlös och alltför medgörlig mot fastighetsägarna.

Då infördes en betydande reglering av bostadsmarknaden, bland annat besittningsskydd och strikt hyresreglering…. Staten hade intresse av att få ner levnadsomkostnaderna under krigstidens bostadsbrist. -… Under efterkrigstiden utgjorde bostadspolitiken…

”Fastighetsägarna använder härskartekniker”, Proletären  

Dominika Polanska och Åse Rickard undersöker bostadsmarknaden ur hyresgästernas perspektiv.

Dominika Polanska och Åse Rickard undersöker bostadsmarknaden ur hyresgästernas perspektiv.Dominika Polanska, forskare i sociologi, och Åse Richard, före detta forskningsassistent vid Institutet för bostads- och urbanforskning i Uppsala har