Nyhetssammanfattning 16 januari

Regeringen dödar nyproduktion av bostadsrätter, enligt Hans Wallenstam i Di. Allmännyttan måste återskapas, skriver Åsa Henning i Fastighetsnytt. Statliga insatser krävs när marknaden sviker, skriver Lisa Deurell och Per Björklund i GP. En aktiv bostadspolitik behövs, skriver Lennart Derehag i Ttela. Hyresgästföreningen och Universal i ny kampanj,  Resumé. DN spår fortsatt prisfall och SvD skriver om rekordlång bostadskö.

Regeringen är på väg att döda nyproduktionen av bostadsrätter och bär ett stort ansvar för prisfallet på bostadsmarknaden. Det anser Hans Wallenstam, vd för fastighetsjätten Wallenstam som i en intervju i Di berättar att han ser en stor risk för fortsatt svag utveckling och om hur branschen tvingas anpassa sig till det nya marknadsläget.

Dags för nytt hyressättningssystem. Bostadspolitiken fokuserar ensidigt på nybyggnation och att bygga bort bostadsbristen. Vi kommer inte kunna bygga bort bostadsbristen såvida inte kraftiga subventioner införs alternativt att allmännyttan återskapas i ordets rätta bemärkelse med särregler och någon typ av social housing. Det skriver Åsa Henning i Fastighetsnytt.

Statliga insatser krävs när marknaden sviker. Att byggandet avstannar trots brinnande bostadsbrist är ett kvitto på att bostadspolitiken misslyckats. Det vore rimligt om staten tog över en del av kostnaden och risken i byggandet som i dag läggs på de boende, skriver Lisa Deurell, arkitekt SAR/MSA och aktiv i bostadsfrågan och Per Björklund, journalist och författare till ”Kasinolandet: Bostadsbubblan och den nya svenska modellen” i GP.

En aktiv bostadspolitik är lösningen på bostadsbristen. Bland annat behövs investeringsstöd för hyresrätter till rimliga hyror, kommunerna behöver se över sin markpolitik och allmännyttan behöver användas som verktyg för en generell bostadspolitik. Det skriver Lennart Derehag, regionordförande Hyresgästföreningen, i Ttela.

Enligt Hyresgästföreningens rapport Unga vuxnas boende är 213 000 av Sveriges unga vuxna ofrivilligt hemmaboende. Samtidigt lever 40 procent av de unga som lyckats hitta en bostad under utsatta ekonomiska förhållanden. Den svåra bostadssituationen gör nu att Hyresgästföreningen och Universal Music slår sina påsar ihop i en ny kampanj – ”In my backyard”, enligt en artikel i Resumé.

Svensk Mäklarstatistik och Valuegards bostadsindex (HOX) pekar på fortsatta prisfall under december. Står vi inför ett prisras på 20-30 procent bostadsmarknaden, så som har skett i Danmark och Nederländerna? DN:s Dan Lucas förklarar vad som händer.

Bostadskön slår ytterligare ett dystert rekord, skriver SvD. Det nya året inleds med omkring 600 000 köande, samtidigt som kötiden i de flesta fall har blivit ett år längre sedan i fjol. Tillströmningen av bostadssökande fortsätter. Under 2017 förlängdes kön hos Bostadsförmedlingen i Stockholm med ytterligare 40 426 personer. Totalt stod 596 000 i kö nu vid årsskiftet, vilket innebär ett nytt rekord.