Nyhetssammanfattning 14 februari

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier om kreditregleringarna i Byggindustrin. Flera fastighetsjättar varnar för ett ras för bostadsbyggandet, Di. Ge löfte om bostadsbidrag innan kontrakt, Kvällsposten Debatt. Uppgång för Peab, Privata Affärer. Nooshi Dadgostar i Fastighetsnytt om Fastighetsägarnas rapport. Argumentationsduell om bostadsoro i Aktiespararna. Björn Wellhagen, Byggindustriernas näringspolitiska chef, går till Mäklarsamfundet.

Sverige har ingen bostadspolitik för den som saknar kötid och kapital. Fortsatta kreditregleringar innebär att fler inte får uppleva känslan av att kliva över den första egna tröskeln. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Regeringens förslag till stora förändringar av bolagsskatten väcker stark oro i näringslivet. Flera fastighetsjättar varnar för ett ras för bostadsbyggandet. Alltifrån småföretag till internationella storbolag riskerar att drabbas hårt, hävdar näringslivsföreträdare i Di.

Den som kan betala för sig, med eller utan stöd, och inte har några andra hinder borde vara välkommen som hyresgäst på samma villkor som andra. Men i dag anses inte alla pengar vara lika fina, skriver MP:s kommunalråd i Malmö Märta Stenevi i en replik till Malmöcentern i Kvällsposten.

Kommentar Kraftig uppgång på börsen för Peab idag efter en överraskande stark rapport. Det ger också hopp för hela byggsektorn som drabbades hårt under hösten av krisen för de mindre boutvecklarna i Stockholmstrakten. För sett till hela landet är byggkonjunkturen fortfarande het, Privata Affärer.

Nyligen presenterade Fastighetsägarna en rapport om hur man kan bedriva en bättre social bostadspolitik. Hur ställer sig då politiken till dessa förslag? Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, kommenterar rapporten.

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2018. Kan en svalare bostadsmarknad få ekonomin på fall? Eller är svagheten enbart en tillfällig svacka? Optimisten och pessimisten går in i en ny argumentationsduell. Bostadsoro.

Sveriges Byggindustriers näringspolitiske chef Björn Wellhagen byter jobb efter 13 år. Mäklarsamfundet är Sveriges äldsta och största bransch- och medlemsorganisation för fastighetsmäklare.