Nyhetssammanfattning 15 januari

Är bostadsbyggandet på väg mot en krasch, undrar Byggnadsarbetaren. Debatt om bostadspolitik i Dagens Vimmerby. Vimmeby Tidningars granskning fortsätter om bostadspolitik.

Kommunal mark ska inte användas till spekulation, skriver Hyresgästföreningen Stockholm i SvD Näringsliv. Om de nya amorteringskraven i Fastighetsnytt. Mäklare tror på prisrally enligt Mitt i.

Fler hyr ut i andra hand i Malmö när deras bostäder inte blir sålda, enligt Metro. Catharina Elmsäter-Svärd om behovet att bygga för en ökande befolkning i tidningen Norra Skåne, och experter på bostadsmarknaden spår framtiden i Mitt i.

På väg mot en krasch? undrar Byggnadsarbetaren. På ett bostadsbygge i Örebro växer oron. Orsaken finns ett stenkast bort – mängder av lediga bostäder. Men ingen vet med säkerhet hur bostadsbyggandet utvecklas framöver. Blir det en liten dipp eller en krasch?

Den femte och avslutande delen av Dagens Vimmerbys debattserie handlar om bostadsbristen. Här ger kommunalrådet Helen Nilsson (S) och oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) sin syn på frågan.

Kommuner måste sluta se på markägande primärt som ett sätt att skaffa sig intäkter i bostadskrisens spår. Syftet med ägandet bör i stället vara att kunna tillgodose allmänna intressen och styra samhällsutvecklingen, skriver Ola Andersson, arkitekt, och Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Det var kyliga reaktioner från branschen när finansinspektionen aviserade att man går vidare med förslaget om skärpt amorteringskrav. Annars är amortering något som är en självklarhet i många länder. Här handlar det kanske mest om tidpunkt och marknadsläge som ställer till det för de som är nya bostadssökande, inte minst när det saknas bostäder för de svagare grupperna. Fastighetsnytt om amorteringskrav.

Ökning i storstäderna men i Malmö ökar det mest. Bostadsmarknaden har minst sagt börjat darra. På flera håll talas det om att bostadsbubblan kommer brista och under hösten har priserna fallit dramatiskt. Många har inte kunnat sälja sina bostadsrätter till önskat pris och då istället valt att hyra ut, enligt Metro.

Mäklare tror på prisrally, enligt Mitt i. I helgen kickar bostadsmarknaden igång igen. Danderydsmäklaren Jörn Dunér tror på ökande priser under våren. – Amorteringskravet borde ge ett litet prisrally. Andra och tredje helgen i januari är alltid stora visningshelger. Och Jörn Dunér på Svensk Fastighetsförmedling tror att årets första månader kommer att innebära både en återhämtning och en ökning av bostadspriserna. En orsak är det ökade amorteringskrav som införs den 1 mars.

Vi måste rusta oss för att Sverige om några år har 11 miljoner invånare. Därför är det bra för landets byggindustri att ha en jämn takt i utbyggnaden av bostäder. Det sade Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier men också tidigare infrastrukturminister i Alliansregeringen, när hon besöke den årliga infratoppdagen i Hässleholm under fredagen, till Norra Skåne.

Mitt i har frågat tre experter om bostadsmarknaden 2018. Efter en turbulent höst med ett stort utbud föll priserna på villor och bostadsrätter i Stockholms län i höstas. Mats Wilhelmsson, professor i bygg- och fastighetsekonomi, KTH, Ingrid Eiken Holmgren, VD på Mäklarsamfundet, och Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik spår framtiden.