Nyhetssammanfattning 5 januari

Wiens framgånsgrika bostadspolitik i ETC, bostadspolitik på lokalmarknadsdagen i GBG via Fastighetsnytt, kritik mot förtätningsfundamentalism i Fagerstaposten, Filipstad har många tomma lägenheter, enligt NWT, och Riksbyggens nya lösningar för ungas i GBG i tidningen Syre.

7 000 kronor i månaden för en 90 kvadratmeter nybyggd lägenhet i innerstan – det är verkligheten för Elina och Ilia Wlaka. Dag

ens ETC besökte Wien där inte en enda allmännytta har sålts ut – och hyresrätten är populär också bland medelklassen.

På lokalmarknadsdagen i Göteborg den 16 januari hålls ett seminarium om bostadsmarknaden. Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss är moderator. Läs mer i Fastighetsnytt.

I Fagerstaposten kritiserar ledarsidan förtätningsfundamentalismen i fastighets- och byggnadsnämndens bostadspolitik i Västerås.

Nya Wermalands Tidning konstaterar att Filipstad ligger på topplistan över flest tomma lägenheter i allmännyttan – på tionde plats i landet. När det gäller den största andelen lediga lägenheter är kommunen till och med på fjärde plats.

Många unga i Göteborg bor i dag kvar hemma på grund av bostadsbristen. Nu ska Riksbyggen testa nya lösningar för att unga enklare ska kunna få ett eget hem: dels kooperativa hyresrätter, vilket kan beskrivas som ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt, och dels bostadsrätter med lägre pris än vanligt, skriver tidningen Syre.