Nyhetssammanfattning 12 februari

L i debatt på SVT Opinion om studentbostäder, SBABs nye chefsekonom om bostadspolitiken i DN. DN Debatt från SKL om markpriser. Debatt i Göteborg Direkt, debatt om trösklarna i Arbetarbladet, Hyresgästföreningens nationella siffror om vräkning i Norrköpings tidningar, och Elisabeth Lindberg om den livsfarliga bostadsbristen i Arbetet.

”Gör studentbostäder till en egen boendeform i lagstiftningen. Friheten att sätta nyckeln i låset till sin första egna lägenhet måste gälla alla, även studenter”, skriver Robert Hannah (L) och Natalia Rylander (L) på SVT Opinion.

Politikerna måste ta sitt ansvar. En bred bostadsreform behövs med det snaraste. Annars blir bostadsproblemen snart ännu värre, hävdar SBAB:s nye chefsekonom Robert Boije.

DN DEBATT 12/2. Det är inte priset på kommunernas mark som gör det dyrt att bygga i Sverige. En ny studie som SKL presenterar i dag visar att det är andra kostnader som måste pressas. Men det finns goda möjligheter att effektivisera processen och göra byggandet billigare än i dag för att få fram bostäder även för invånare med mindre plånböcker, skriver Lena Micko, SKL.

I en debattartikel i Göteborg Direkt ser Ulf Granath fram emot en modern folkrörelse med stort fokus på bostadspolitik.

Debatt Arbetarbladet: Sveriges bostadsmarknad har höga trösklar. Många gånger krävs plånbok, kontakter och fläckfritt förflutet för att få någonstans att bo. Att bli bostadslös är inte något som bara drabbar samhällets mest utsatta.

Fler hyresgäster i Östergötland blir uppsagda jämfört med tidigare år. Och fler hyresgäster blir störda av sina grannar, enligt nya nationella siffror från Hyresgästföreningen.

Elisabeth Lindberg i Arbetet: Andra sidan av regelförenklingsmyntet är bostäder som är livsfarliga att bo i, skriver Arbetets ledarskribent. Minns ni den fruktansvärda branden i Grenfell Tower i London? Huset var klätt med brandfarliga plattor i någon form av plastmaterial för en billig peng. 80 människor dog. I Rågsved i Stockholm höll samma tragedi på att hända häromveckan.