Nyhetssammanfattning 24 april

8 125 kronor är en orimligt hög hyra för en tvåa – dags att kommunen tar ansvar för bostadsfrågan, Allehanda.se, Bostadsbristen kan inte byggas bort Expressen, Hyresgästföreningen: Dags att stärka hyresgästernas ställning, Vestmanlands Läns Tidning

Ledare: Drömmar om och hoten mot liv i byn Södermanlands Nyheter, ”Ett abstrakt ansvar utan subventioner” Fastighetsnytt, Nya HGF-ordföranden vill lyfta kampen GöteborgDirekt. Jätteaffär gick bättre än väntat – fick 39 miljoner extra Sydöstran

De förtätar Täby: ”Vi öppnar upp för låginkomsttagare” Täby Nyheter, Regeringen har byggt in sig i ett hörn Dagens Nyheter. S-löftet: 60 000 bostäder på tio år, GöteborgDirekt, Göteborgs-Posten,  SVT Nyheter Väst, GT

Läsarbrev: ”Ingen hyresvärd vill ha tomma lägenheter. Helsingborgs Dagblad. Örebro ligger i topp vad gäller bostadsbyggande, Dagens Samhälle. Urbaniseringen, stadregionerna och bostadsplaneringen, ny rapport.

Regeringen har använt fem procent av pengarna till hyreslägenheter, Moderaterna: Reformen är ett fiasko, Bostadsministern: pinsamt att klaga på investeringsstödet,  Aftonbladet. Minister försvarar tuffare krav på bolånetagare, Dagens Nyheter

8 125 kronor är en orimligt hög hyra för en tvåa – dags att kommunen tar ansvar för bostadsfrågan Allehanda.se

Det råder fortsatt stor bostadsbrist i vårt land. Det har visserligen byggts mer än på decennier, men det har byggts baserat på efterfrågan och inte efter det behov som finns.

Bostadsbristen kan inte byggas bort Expressen   

Politikerna måste inse fakta: Sverige kommer inte att kunna bygga bort bostadsbristen.

Hyresgästföreningen: Dags att stärka hyresgästernas ställning, Vestmanlands Läns Tidning

Fler goda bostäder till rimliga hyror krävs För ungefär hundra år sedan bildades många lokala hyresgästföreningar för att organisera hyresgäster på den svenska bostadsmarknaden.

Ledare: Drömmar om och hoten mot liv i byn Södermanlands Nyheter    

Landsbygden kan växa på fler håll än bara det som finns storstadsnära. Om vi förstår vad som skadar dess potential. Under ett valår är det många som talar inställsamt om landsbygden, men befolkningssiffrorna i stort talar sitt kalla språk.

”Ett abstrakt ansvar utan subventioner” Fastighetsnytt    

Drygt två år har gått sedan flyktingkrisen kulminerade under hösten 2015.Många av de nyanlända som kom till Sverige hänvisas nu till den ordinarie bostadsmarknaden – där trösklarna som bekant är höga

Nya HGF-ordföranden vill lyfta kampen GöteborgDirekt

Han vill göra Hyresgästföreningen till en kamporganisation med ockupationer och betalningsbojkotter. I helgen valdes Kristofer Lundberg till ny ordförande i Västra Sverige – trots motstånd från föreningstoppen.

Jätteaffär gick bättre än väntat – fick 39 miljoner extra Sydöstran    

Börje Dovstad (L) är nöjd med Karlskronahems fastighetsförsäljning. Där bland annat lägenheterna på Toras väg på Verkö ingick. Karlskronahems stora fastighetsförsäljning gick bättre än väntat.

De förtätar Täby: ”Vi öppnar upp för låginkomsttagare” Täby Nyheter    

Ett enbostadshus bedömdes vara ett tvåbostadshus och stoppades. Men Lars Biertz, som företräder fastighetsutvecklaren, menar att allt handlar om att rika grannar inte vill ha låg- eller medelinkomsttagare i området.

Regeringen har byggt in sig i ett hörn Dagens Nyheter

Det är för dyrt att bygga nya bostäder i Sverige

S-löftet: 60 000 bostäder på tio år GöteborgDirekt, Göteborgs-PostenSVT Nyheter Väst, GT

60 000 nya bostäder varav 30 000 ska vara hyresrätter. Det vallöftet avger Socialdemokraterna i Göteborg under måndagen.

Läsarbrev: ”Ingen hyresvärd vill ha tomma lägenheter. Det… Helsingborgs Dagblad    

Roland Wennick: Bostadssökande ropar på fler hyreslägenheter.

Örebro ligger i topp vad gäller bostadsbyggande, Dagens Samhälle

Örebro har i flera år legat i topp gällande bostadsbyggande, tack vare Örebromodellen, som har lett till en effektiv marknad för planlagd mark där utbud möter efterfrågan.

Regeringen har använt fem procent av pengarna till hyreslägenheter, Moderaterna: Reformen är ett fiasko, Bostadsministern: pinsamt att klaga på investeringsstödet,  Aftonbladet   

 

11,3 miljarder har regeringen avsatt sedan 2015 för för att öka byggandet av hyres- och studentlägenheter. Men sedan stödets sattes in har bara en halv miljard betalas ut och cirka 11 000 bostäder byggts, enligt Boverket.

Urbaniseringen, stadregionerna och bostadsplaneringen, ny rapport

Vilka institutionella lösningar behövs för att hantera samtidens och framtidens bostadspolitiska utmaningar?

Minister försvarar tuffare krav på bolånetagare, Dagens Nyheter

Hårdare krav på bolåntagare är inte förklaringen till att bostadsbyggandet minskar.