Bok: Samhällsomställningen

Samhällsomställningen står staden i centrum. Inte bara som byggd miljö, utan som en avgörande kraft i Sveriges moderna historia och framtida utveckling. Trots att majoriteten av oss lever urbana liv har stadens roll länge varit underordnad i samhällsdebatten.

Men städerna är där omställningen måste börja. De förbrukar oproportionerligt mycket resurser, breder ut sig över värdefull jordbruksmark och är särskilt sårbara för klimatförändringarnas effekter. Ojämlikheten inom städer växer – men här finns också potentialen till förändring.

Den här boken visar hur vi genom en systematisk stadsomvandling – från småorter till storstäder och urbana nätverk – kan forma ett mer hållbart samhälle. Det handlar om att tänka nytt kring markanvändning, trafikflöden och resursfördelning. Om att läka staden och länka den samman – både med sig själv och med sin omvärld.

Samhällsomställningen är en engagerande och insiktsfull essäsamling för alla som vill förstå stadens roll i den stora omställningen vi står inför.

Boken är skriven av Carl-Johan Engström, professor emeritus i stadsutveckling vid KTH.