Nyhetssammanfattning 8 januari

Thomas Eneroth gett trafikverket i uppdrag att inkludera bostadsbyggande i sin infrastrukturplanering enligt Fastighetsnytt. Rekordmånga i bostadsköer enligt Metro. Bostadspolitik måste få plats i valdebatten enligt UNT ledare. Bostadsbrist i Uppsala enligt SR Uppland. Flyttbara hyresrätter i SVT Norrbotten. Byggboom i Kungsbacka enligt Kungsbacka.posten, och missvisande bopriser i Västmanland enligt bblat.se.

Trots pågående infrastruktursatsningar och ett tillskott på 100 miljarder kronor de kommande elva åren så räcker inte pengarna till. Det påpekade infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) på IVA:s seminarium i december. ”Behoven är väsentligt mycket större och därför kommer jag att tvingas göra en massa tuffa prioriteringar”, säger han, och fortsätter: – Jag är frustrerad över att vi under en väldigt lång tid har underinvesterat i bostadsbyggande, utbildning, infrastruktur och sådant som bygger upp ett land starkt. Trafikverket har delvis därför fått i uppdrag av regeringen att inkludera bostadsbyggandet i sin infrastrukturplanering. En metodik som även Sverigeförhandlingen arbetar med, enligt Fastghetsnytt.

Rekordmånga i bostadskö, enligt Metro. 596 000 i Stockholm, 218 000 i Göteborg och 80 000 i Malmö. Så många köade vid årsskiftet för att få en hyresrätt genom de största bostadsköerna i storstäderna, visar nya siffror. Desperationen efter en bostad är fortsatt stor i våra storstäder. Att tvingas flytta flera gånger per år, betala höga hyror och bo på vänners soffor är verklighet för många.

Hållbarhet måste bli ett honnörsord även inom ekonomin, skriver UNT ledare. ”I stället måste den nuvarande regeringen, och den ereventuellt kommande efter valet i september, lägga alla kraft på att lösa landets helt egentillverkade kris, den på bostadsmarknaden. Den 1 mars kommer skärpta amorteringskrav på bostadslån, men risken finns att åtgärden är för liten och kommer för sent. Alltför sent börjar det gå upp för de ledande politikerna att bostadspolitiken fått alldeles för lite plats i debatten, trots dess stora betydelse för jobben och tillväxten”

Sveriges radio Uppland uppmärksammar bostadsbristen. Just nu byggs det mer i Uppsala län än någon annanstans i Sverige. Trots det redovisar kommunerna i länet att det kommer saknas bostäder de närmsta åren. Tomas Östlund på Länsstyrelsens Plan- och Bostadsenhet säger att kommunerna själva bedömer att det trots byggandet inte kommer räcka till för att möta behoven. Den ackumulerade bostadsbristen är helt enkelt för stor i nuläget. Fast frågan är för vems plånbok det byggs. I Rosendal i Uppsala planeras det byggas 1800 bostadsrätter och 1700 hyresrätter fram till ca 2022.

SVT Nyheter Norrbotten tar upp förslag om flyttbara hyresrätter. Det är bostadsbrist i många byar. I Bodens kommun försöker man lösa det genom att titta på om flyttbara hyreslägenheter kan vara ett alternativ. Bankerna säger nej till i stort sett alla former av bostadsbyggande i glesbygd.

Byggboom i Kungsbacka, enligt Kungsbacka-posten. Det stora byggtrycket ska ses i ljuset av kommunfullmäktiges beslut att öka det årliga bostadsbyggandet, från 500 till cirka 800 nya bostäder om året. Det togs efter den stora flyktingvågen 2015, då bostadsbristen blev alarmerande tydlig. I stadshuset finns numera intern dokumentation, en ”produktionsplan”, för de mest prioriterade områdena.

Missvisande bostadspriser i Västmanland, enligt bblat.se. Slutpriserna på bostadsrätter i Västmanland har i många fall dragit iväg ordentligt de senaste åren. Många köpare har tvingats betala mer än hundra procent över utgångspriset. ”Lite lockpriser har ju alla”, säger en av köparna.