Nyhetssammanfattning 26 februari

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ledare i Barometern, Hela Stockholm om ungas bostadsbrist, ny lösning i Örebro för billiga hyresrätter, SVT Örebro. Hyresgästföreningen om marknadshyror i Bohusläningen. Debatt i SvD och NWT. Svar av politikerna i Vimmerby Tidning. Enköpingsposten om byggande. Ledare i Sydsvenskan om bostadslånen. Debatt om Staffanstorp i Skånska Dagbladet. Hela Göteborg om befolkningsstatistiken. Intervju med Wallenstam i Affärsvärlden. Elisabeth Lindberg i Arbetet och C i Bohusläningen.

Befolkningstillväxt + bostadsbrist = stort behov av nybyggda hyresrätter. Så brukar uträkningen ställas upp i politiken, men som den senaste befolkningsstatistiken från Statistiska centralbyrån visar är matematiken mer komplicerad än så. Ledare i Barometern.

Billiga bostäder och att kunna flytta hemifrån som ung. Det är frågor som engagerar förstagångsväljarna på Kärrtorps gymnasium. – Det ska bli kul att få rösta och vara med och förändra, säger 18-åriga Avan Oymar från Bagarmossen, i Hela Stockholm.

Nyproducerade hyreslägenheter med en hyra långt under det normala. Låter det som en omöjlighet? Örebro kommun säger sig nu ha hittat lösningen, tillsammans med ett privat bolag, enligt SVT Nyheter Örebro.

Marknaden skapar inte nya bostäder

Hyresgästföreningen: Inga naturliga incitament för företag att möta efterfrågan på bostäder. Vissa politiska partier driver frågan att släppa hyressättningen fri. Man vill införa marknadshyra som betyder att hyresvärdar själv kan sätta hyran – Bohusläningen.

Lagen om eget boende har skapat en miserabel verklighet där asylsökande fastnar i ett fåtal områden och kommuner. Det borde Moderaterna inse även på nationell nivå, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Malmö, i Svenska Dagbladet.

Sven-Olov Axelsson (S) och Peter Pedersen (V) om kommunernas situation I onsdags presenterade Statiska Centralbyrån (SCB) befolkningssiffrorna för 2017. De visade att Karlskoga minskat med 125 invånare medan Degerfors ökat med 59, NWT.

Det är val i september i år. Kenneth Jansson från Hyresgästföreningen vill ha svar från de olika partierna i kommunen om hur de ser på marknadshyror. Kenneth skickade ut ett brev till samtliga partier som är representerade i kommunfullmäktige (KF) i slutet av december, om vilken syn de har på marknadshyror. Nu har han fått svar från samtliga partier och han blev glatt överraskad, Vimmerby Tidning.

Trots att det byggs för lite runtom i landet har byggtakten inte stannat av i varken Enköping eller Håbo. Enligt bygglovscheferna kommer det fortsätta så under 2018. Det råder bostadsbrist i 255 av Sveriges 290 kommuner, Enköpingsposten.

Regeringen lyssnade på Finansinspektionen, FI. Vid månadsskiftet införs det skärpta amorteringskrav på bostadslån som FI har föreslagit. Syftet är att motverka riskfyllt hög skuldsättning bland hushållen, men experter varnar även för oönskade effekter, Sydsvenskan.

Förhandlingshaveriet mellan HSB och Hyresgästföreningen i Kalmar vittnar om att hyressättningssystemet inte fungerar. Tomma lägenheter trots bostadsbrist. Bostadskö till trots – nästan ett år efter det att de första hyresgästerna flyttade in i kvarteret Gesällen på Kvarnholmen i centrala Kalmar står 13 av de 114 hyresrätterna tomma, något som Östra Småland nyligen berättade. Ledare i Barometern.

STAFFANSTORP Målmedvetna och betydande insatser krävs för att möta den bostadsbrist som finns i Staffanstorps kommun. Det säger Laila Olsen (S) och 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Skånska Dagbladet.

Utflyttningen den största sen 1974. Antalet göteborgare fortsätter att öka samtidigt som utflyttningen till våra kranskommuner är den högsta sedan 1974. Och antalet födda är förvånansvärt lågt. Det är några av de stora slutsatserna i SCB:s befolkningsrapport för 2017, Hela Göteborg.

Långversion av intervjun med Hans Wallenstam, vd och största ägare för hyresrättsjätten och bostadsbyggaren Wallenstam. Bostadsrättspriserna har, åtminstone tillfälligt, korrigerats eller planat ut, Affärsvärlden.

Det är ganska uppenbart att de bostäder som byggts inte har varit för att minska bostadsbristen utan för att göra snabba vinster, skriver Arbetets ledarskribent. Bostadsmarknaden, detta eviga ämne. Den går upp och den går ner, Arbetet.

Fredrik Christensson (C) och Tobias Bernhardsson (C): Unga familjebildare på landsbygden har ofta svårt att få byggkalkylen att gå ihop, Bohusläningen.

 

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner column_width_percent=”100″ style=”dark” gutter_size=”3″ back_color=”color-201741″ overlay_alpha=”50″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ width=”1/3″][vc_column_text]I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner column_width_percent=”100″ style=”dark” gutter_size=”3″ back_color=”color-201741″ overlay_alpha=”50″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ width=”1/3″][vc_column_text]I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]